Newfolksounds

Door Joop van den Bremen, NewFolkSounds

Hans, Peter en Doortje maakten het waar: ze werken bij een stichting die onder andere jonge kinderen na schooltijd opvangt. Met andere muzikale hobbyisten maakte dit welzijnstrio, Gilles Mee!, een cd, De wonderfluit en andere kinderliedjes. Die liedjes zingen ze ook op hun werk, als gereedschap voor de opvangactiviteiten. Hun werkgever sponsort het project.

Hans van Deelen, werkt nu (1998) zo’n zeven jaar bij de naschoolse kinderopvang ‘Gilles de Geus’ voor kinderen uit de West-Amsterdamse multiculturele samenleving. De kinderen geven zich volgens de geestelijk vader van deze productie over aan allerlei activiteiten, zoals “knutseldingetjes of beweging. We gaan wel eens naar een theater of het scheepvaartmuseum. De bedoeling is wel om de blik op de wereld een beetje te verruimen. Er worden soms ook liedjes gezongen, vooral omdat ik zelf erg graag zing. Maar je merkt ook dat kinderen graag zingen en dat ze daar ook helemaal geen remming in hebben. In het begin zong ik niet zoveel met de kinderen. Ik heb daar zelf een beetje aan moeten wennen. De eerste keer dat ik iedjes heb gespeeld was met Sinterklaas om dat feest een beetje leuker te maken. Maar ja, dan ga je eens aan de slag met liedjes zoals Roodkapje en Berend Botje en zo. Dat is natuurlijk leuk omdat kinderen dat makkelijk kunnen meezingen”.

Hans gebruikte ook een aantal aardige Nederlandstalige liedjes van Klein Orkest en Circus Custers. “Die zingen ze uit volle borst mee. Maar het zijn geen liedjes die ze zelf zullen inzetten. Dat zijn de liedjes die ze op school leren. De school blijft een belangrijke invloed voor de kinderen. Maar ik weet dat ze ook we eens een liedje van mij op school hebben laten horen aan de juf of meester, want ja, zo werkt dat met kinderen. Alles wat ze vaker daar worden ze toch toch gevoeliger voor. En ik weet zeker dat ze de liedjes die ze zingen heel erg leuk vinden.”

Op De wonderfluit staan liedjes die door Hans uit het Engels zijn vertaald, vooral van Tom Paxton maar ook van Woody Guthrie en Janis Ian. Er zijn sfeervolle slaapliedjes bij zoals Scheepje. Maar ook rocknummers als Een heleboel ketchup, worden niet geschuwd. Daardoor is een gevarieerde, volledig akoestische cd onstaan. Eigenlijk begon het zo: “Ik hou van in platenbakken snuffelen en zo goedkoop mogelijk een zo interessant mogelijke titel op de kop proberen te tikken. Natuurlijk ben ik wat gevoeliger voor kinderliedjes omdat ik met kinderen werk. Dan koop je weer eens een keer wat, bijvoorbeeld een lp van Tom Paxton. Daar stond Going to the Zoo op. Dat was eigenlijk het eerste wat ik heb geprobeerd te vertalen. Ik was er niet helemaal kapot van maar het was een speelbaar liedje. De reacties van iedereen, van collega’s maar ook van de kinderen waren wel leuk.”

Peter de Jong die net als Hans werkt bij de naschoolse opvangactiviteiten, speelt drums in een popgroep. Op de cd doet hij naast zang slagwerk en percussie. Volgens Hans vindt hij het gewoon leuk om muziek te maken: “Hij kan ook een paar akkoorden gitaar spelen. Dus gingen we op een gegeven moment een paar van die liedjes bij de naschoolse opvang spelen en Peter zong de tweede stem. Dan klinkt het al meteen een stuk interessanter”. Doortje Schroevers werkt ook bij de welzijnsstichting. Ze speelt viool en blokfluit en zingt mee op de cd. Doortje en Hans spelen in de folkgroep Windvlaag die naast andere optredens in de regio een keer per maand te horen is in cafe De meester op de Zeedijk in Amsterdam. De andere leden Eric Hendriks (gitaar), Janine Verdonk (harp) en Ellen Vos (klarinet) spelen ook op De wonderfluit mee evenals Reinout Koperdraat en Simon Karla (basgitaar). Ook de hoesontwerper Roeland Schotsberg werkt bij de welzijnsstichting.

De directeur van de stichting heeft de productiekosten voorgeschoten en de halve oplage overgenomen. Daar was Hans best blij mee: “Ja kijk, het is een grote welzijnsstichting met ongeveer achthonderd medewerkers. Dus op zich zijn de kosten van de cd een schijntje om uit te geven. Maar ik denk dat hij het vooral ziet als een promotie van de kinderopvang in het algemeen. Steeds meer probeert men bedrijfsplaatsen binnen te halen. Het is dan goed goed als je een cd’tje kunt meesturen bij de infopaketten. Maar ik denk wel dat hij ook gecharmeerd was van het feit dat een aantal groepsleiders op die manier een andere draai aan het werk geeft. Maar ik geloof ook wel dat hij de liedjes gewoon leuk vond toen hij ze hoorde”.

Scroll to Top