Dussen

Altena Nieuws – Folkgroep Windvlaag laat haar diversiteit horen

Muzikale avond in kasteel Dussen – door Maril Hageman

DUSSEN, 30 november 2001.

Afgelopen vrijdag was de burgerzaal in het kasteel afgeladen vol. De Stichting Vrienden Kasteel Dussen organiseert regelmatig een muzikale avond en ook vanavond werd er gerekend op zo’n zeventig gasten maar dat aantal werd ruim overschreden. Overigens geen probleem voor de organisatrices die gewoon nog een zoveelste eeuws bank ergens vandaan toverden. Veel mensen voelden zich aangesproken door het repertoire dat aangekondigd was van folkgroep Windvlaag. De groep bestaande uit vier muzikanten speelden een aantal Ierse, Keltische, Engelse, Griekse en ook Nederlandse liederen die allemaal een mooi levensverhaal vertelden. Verhalen over de belevenissen van zigeuners, jonkvrouwen, zeelieden en ook koningen kwamen aan de orde. Elk lied werd voorafgegaan door een korte uitleg over de toedracht van het verhaal en in welke tijd het lied geschreven was en dat maakte het extra mooi.

Diversiteit
De folkgroep Windvlaag werd in 1986 opgericht naar aanleiding van een advertentie die Hans van Deelen in de krant had gezet. Eric Hendriks reageerde en samen vormen ze nu al weer vanaf die tijd de basis van de groep. De bezetting van de groep is in de loop van de jaren enkele malen veranderd en mede daardoor is de hoeveelheid nummers en de diversiteit zo enorm. Ze treden overal op waar hun muziek welkom is en hebben ondertussen al weer twee cd’s gemaakt. ‘De Rommelpot’ stamt al weer uit 1999 en op hun allernieuwste cd ‘Vierkracht’ wordt een breed spectrum van muziekstromingen bestreken; Jiddisch, Cajun, Grieks en Schots, vrolijke zeemansliederen en ballades, instrumentaaltjes en vierstemmige zangstukken, oud en modern, van alles wat dus. Voor het optreden in het kasteel was een keuze gemaakt uit het enorme repertoire van de groep. Het grote enthousiasme waarmee de muzikanten Sadhu Bolland, Hans van Deelen, Eric Hendriks en Doortje Schoevers de veelal meerstemmige liederen brachten was aanstekelijk. En de hoeveelheid instrumenten die ze gezamenlijk bespeelden was indrukwekkend.

Sadhu verzorgde de percussie en de accordeon en nam een groot aantal zangpartijen voor haar rekening. Hans zong als een echte troubadour veel van de Ierse en Engelse ballades en bespeelde de gitaar, mandoline en de basgitaar met verve. Hij was ook degene die meestal de achtergrond van de liederen had achterhaald en werd door de andere leden als dé muziekkenner bestempeld. Eric Hendriks liet zijn stem alleen horen in de koortjes en richtte al zijn aandacht op de snaarinstrumenten. Doortje bespeelde de viool, blokfluiten en de accordeon en liet haar stem meermalen horen. Vooral de Ierse, en Engelse liederen werden door haar levensecht vertolkt en als je de ogen sloot dan dacht je terug in de tijd te gaan. Maar ja, met je ogen dicht zou je weer niet van haar enorme beweeglijkheid kunnen genieten. Het was bijna jammer dat we allemaal op stoelen zaten.

Voor alle leeftijden wat
In de zaal zaten mensen uit alle leeftijdscategorieën en het was voor een ieder die muziek kan waarderen een heerlijk avondje uit. Voor veel mensen was het de eerste keer dat ze een muzikale voorstelling op het kasteel bijwoonden. Zo ook voor Daan Romeijn (3), hij keek zijn ogen uit naar de vele verschillende instrumenten en ging helemaal op in de muziek. Hij was steeds de eerste die applaudisseerde en was helemaal verlegen toen hij in de pauze even de viool van Doortje aan mocht raken. In de pauze kon men genieten van een stokbroodje Franse Kaas vergezeld van een wijntje, biertje of wat fris. Het kasteel was sfeervol ingericht en uitgelicht met vele kaarsen en voor niet al te veel geld kun je dus een heel gezellig avondje uit hebben in Dussen. Mijn petje af voor de organisatie van deze avonden. De Stichting Vrienden Kasteel Dussen zet zich in om het kasteel als historisch erfgoed voor de toekomst te bewaren en open te houden voor publiek. Dit doen zij onder andere door rondleidingen te houden en door culturele activiteiten te organiseren zoals: exposities, poëzie- en muziekavonden, etc. ook worden er meerdere malen per jaar activiteiten voor schoolkinderen georganiseerd, poppenkast, muziekvoorstellingen, en lezingen. Alles is zeer de moeite waard en hoe gewoon het ook is voor mij om dagelijks langs het kasteel te lopen als ik de site van de stichting dan bekijk dan realiseer ik me weer hoe bijzonder en mooi het kasteel eigenlijk is en hoe belangrijk het is dat het open gehouden wordt voor het publiek.

Scroll to Top